Ramazan’da ağız ve diş sağlığı için öneriler.
24 Nisan 2019

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte özellikle sağlıklı beslenme önerileri öne çıkar. Ancak sağlıklı beslenme kadar, bu ayda ağız ve diş sağlığını da korunmak gerekiyor.


İftardan ve sahurdan sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın
İftardan ve sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi ve dilinizi fırçalayın, diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Özellikle oruç sırasında dil üzerinde pas oluşurken, dilin pütürlü yapısı bakterinin tutunmasına neden olur. Dişlerimizi kuru fırçaya çok az macun sürerek en az 2 dakika fırçalayın.

Hızlı yemeyin, lokmaları iyi çiğneyin
Hızlı yemek yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek hem sindirime yardımcı olur hem de diş sağlığı açısından çok önemli olan tükürük salgınızı artırır. Ayrıca çok sıcak ve soğuk yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesi, dişlerine ve diş etlerinize zarar verir.

Çay ve kahve tüketimine dikkat
Ramazan ayında diğer aylara oranla tatlı çeşitleri daha çok tüketildiği, akşam saatlerinde daha çok atıştırıldığı, kahve, çay gibi içecekler daha çok tüketildiği için bakterilerin artması ve dolayısıyla çürüklerin oluşması hızlanmaktadır. İftardan sonra içilen çayın çok demli ve sıcak olması dişlerin hem sararmasına hem de hassasiyetine neden olabilir. Çok kahve tüketimi de aynı şekilde dişlere zarar verebilir.

İlaç Kullanımı
Doktorunuzla görüşüp oruç tutmanızın tıbbi açıdan uygun olup olmadığını danışmalısınız. Eğer ilaç kullanıyorsanız, doktorunuz bu ilaçlarınızın saatlerini iftar ve sahura göre ayarlama yapabilir.

Ramazan boyunca işlenmiş gıdalardan, şekerli ve yağlı , aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının. Terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldıklarından terin ve nefesin kötü kokmasına neden olurlar.

Oruç tutanlarda ağız kuruluğu,ağızda kötü tat ve nefesin kötü kokması görülme olasılığı artmaktadır. Sebebi ağız kuruluğu, iyi temizlenmeyen diş yüzeyi ve aralarında biriken bakteriler ile mide ve boğazdan gelen bakterilerdir. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve dişipi kullanımı hem diş çürükleri ve dişeti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir.

Kek, bisküvi, çikolata, çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden tatlı ve gıdalardan (rafine karbonhidrat) kaçınmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşturmasını kolaylaştırırlar.

Ağız kokusunun kaynağı büyük ölçüde ağıziçi ve dilin arka kısmındaki bakterilerdir. Dolayısıyla her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların içyüzlerini özel dil temizleyici aparey veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır.

Ramazan Ayının İslam Alemine hayırlı olması dileğiyle...